tłumacz:)

Kury ozdobne

Kura ALZACKA

Opis rasy: Jest to jedna ze starszych ras kur. Pochodzi z Alzacji gdzie została wyselekcjonowana w końcu XIX w. Jest to elegancka kura o krępej budowie ciała. Tułów ma wyraźnie zaokrąglony.

Pierś jest dobrze rozwinięta, pełna. Niezbyt długa szyja jest prosta. Niezbyt duże dzwonki są zaokrąglone i mają kolor czerwony. Zausznice są średniej wielkości, mają kształt migdała i są koloru białego, dlatego też są bardzo dobrze widoczne. Policzki mają kolor czerwony, nie osą opierzone. Oczy są ciemne. Występuje tez odmiana miniaturowa tej kury.

Pierwotnie hodowana dla mięsa i jaj.

Masa koguta: 2-3 kg

Masa kury: 2-2,5 kg

Masa jaja: 60 g Skorupka koloru białego.

Wygląd zewnętrzny:
Ogon: Ogon u koguta jest pełny, gęsty, sierpówki długie, zakrzywione do dołu.
Grzbiet: Grzbiet długi, wyraźnie opadający ku tyłowi
Dziób: Dziób jest silny, średniej długości, ciemny.
Skrzydła: Skrzydła są średniej długości, przylegające do ciała.
Nogi: Skoki są silne, nagie.
Głowa, grzebień: Głowa mała. Grzebień różyczkowy, pionowy, silnie uperlony. Na końcu grzebienia znajduje się kolec.
Barwa: Występują różne odmiany barwne. Najczęściej spotykane to czarna, złota, niebieska, biała.

Kura Andaluzyjska

Opis rasy: Jest to jedna ze starszych ras kur. Pierwsze wzmianki o tej rasie pochodzą z roku 1846. Jej nazwa pochodzi od prowincji Andaluzja w Hiszpanii gdzie została wyselekcjonowana z ras kur hiszpańskich, minorki i niebieskiego bojowca staroangielskiego. Popularność zyskała także dzięki piórom o niebieskim połysku cieszącym się powodzeniem wśród wędkarzy wykorzystujących je do produkcji sztucznych much.

Jest to dość masywna kura o dumnym wyglądzie. Tułów ma szeroki i długi. Pierś pełna, wydatna. Brzuch dobrze rozwinięty. Szyja długa, lekko zakrzywiona. Zausznice są duże i mają kolor biały. Oczy duże koloru czerwono-brązowego.

Jest stosunkowo dobrą kurą nioską, chociaż ma bardzo słaby instynkt wysiadywania jaj. Występuje także odmiana miniaturowa tej rasy.

Masa koguta: 2-2,5 kg

Masa kury: 2,5 – 3,0 kg

Masa jaja: 60 g Skorupka koloru szarego.

Wygląd zewnętrzny:
Ogon: Ogon u koguta dobrze rozwinięty, pełny, szeroki. Sierpówki długie, zakrzywione.
Grzbiet: Grzbiet szeroki i długi, lekko pochylony.
Dziób: Dziób silny, lekko zakrzywiony, jasny.
Skrzydła: Skrzydła długie, przylegające do tułowia.
Nogi: Uda mocne, skoki silne, nagie, koloru niebieskawo-szarego.
Głowa, grzebień: Głowa dość duża. Grzebień duży, czerwony, u kur często zwisający na bok.
Barwa: Najczęściej spotykaną jest barwa niebieska, która jest także wzorcem rasy.

Kura Ankona

Opis rasy: Jest to stara rasa europejska pochodząca ze środkowych Włoch z miasta Ankona. W połowie XIX w. została sprowadzona do Stanów Zjednoczonych gdzie stała się bardzo popularną kurą nioską.

Jest to kura średniej wielkości. Tułów krótki, owalny. Pierś pełna, zaokrąglona. Dzwonki wydłużone, zaokrąglone, koloru czerwonego. Zausznice dość dobrze widoczne, duże, koloru białego. Szyja średniej długości, mocna, lekko wygięta. Policzki czerwone.

Pierwotnie i obecnie nadal chowana jako kura nioska, dlatego że charakteryzuje się bardzo dobrą nieśnością.

Masa koguta: 2,5 kg

Masa kury: 2 kg

Masa jaja: 60 g Skorupka koloru białego.

Wygląd zewnętrzny:
Ogon: Ogon u koguta dobrze rozwinięty. Sierpówki długie, zakrzywione.
Grzbiet: Grzbiet średniej długości, pochylony.
Dziób: Dziób silny, jasny.
Skrzydła: Skrzydła średnie, ściśle przylegające do ciała.
Nogi: Uda dobrze rozwinięte, skoki długie, jasne.
Głowa, grzebień: Głowa średniej wielkości. Grzebień duży, kilka dosyć długich ząbków, koloru czerwonego.
Barwa: Występuje kilka odmian barwnych, najpopularniejsza to czarna z białym nakrapianiem.

Kura BOJOWIEC INDYJSKI

Opis rasy: Choć kura ta ma swoich przodków wśród bojowców azjatyckich została wyselekcjonowana w Anglii na początku XIX wieku. Wtedy to walki kogutów były tam bardzo popularne. Jest to bardzo masywnie zbudowana ciężka kura o krępej budowie.

Ma szeroką pierś, bardzo dobrze umięśnioną. Grzebień nieopierzony. Szyja dosyć krótka, gruba. Dzwonki dosyć małe. Oczy koloru jasnożółtego lub perłowego. Występuje też wersja miniaturowa tej rasy.

Rasa ta stała się bardzo popularna po II wojnie światowej. Mimo, że kura ta pochodzi od bojowców, nie jest to kura agresywna. W porównaniu z walkami typowych bojowców azjatyckich, walki tej rasy przypominają raczej przepychanki. Rasa ta często służyła jako domieszka w selekcji kur mięsnych.

Masa koguta: 3,5 – 4 kg

Masa kury: 2 -3 kg

Masa jaja: 50 g Skorupka koloru brązowo-żółtego.

Wygląd zewnętrzny:
Ogon: Ogon u koguta krótki, lekko podniesiony.
Grzbiet: Grzbiet płaski, prosty, bardzo lekko opadający ku tyłowi.
Dziób:
Skrzydła:
Nogi: Skoki są krótkie i grube.
Głowa, grzebień: Głowa dość duża, grzebień szeroki, groszkowy, potrójny, średniej wielkości.
Barwa: Występuje wiele odmian barwnych. Najpopularniejsze to bażancia, czerwona, niebiesko-biała.

Kura BIAŁOCZUB HOLENDERSKI miniaturowa

Opis rasy: Ta rasa kur wywodzi się z Holandii. Powstała w wyniku selekcji i krzyżowania ras czubatych i miniaturowych. Pierś jest wydatna, pełna i zaokrąglona. Brzuch jest dość dobrze rozwinięty.

Szyja średniej długości, widocznie wygięta. Dzwonki są dość długie, cienkie, zaokrąglone, mają kolor czerwony. Zausznice są też zaokrąglone ale mają kolor biały. Kura ta ma charakterystyczny bardzo duży, wydatny czub składający się z nastroszonych i zwisających po bokach piór.

Policzki są koloru czerwonego. Oczy duże w kolorze czerwonawo – brązowym. Upierzenie jest z połyskiem, przylegające do ciała. Oprócz białoczubów występują także czarnoczuby.

Rasa ta od początku hodowana była jako kura ozdobna.

Masa koguta: 800 g

Masa kury: 700 g

Masa jaja: 35- 40 g Skorupka koloru białego.

Wygląd zewnętrzny:
Ogon: Ogon u koguta wzniesiony, pełny, gęsto upierzony, sierpówki dosyć długie i szerokie.
Grzbiet: Grzbiet jest dość szeroki, lekko pochylony.
Dziób: Dziób średniej wielkości, prosty.
Skrzydła: Skrzydła dość długie, ułożone wysoko.
Nogi: Skoki są gładkie, średniej długości
Głowa, grzebień: Głowa szeroka z charakterystycznym bardzo dużym czubem. Grzebień nie występuje.
Barwa: Występują różne odmiany barwne. Najpopularniejsze to czarna, niebieska, jarzębiata, biała, czarna biało nakrapiana.

Kura Hiszpańska

Opis rasy: Rasa ta pochodzi z Hiszpanii. Jest to dosyć duża kura. Charakteryzuje się dumną, wyniosłą postawą. Kura ta ma pierś niską, zaokrągloną. Skrzydła ma dosyć duże. Brzuch jest dobrze rozwinięty.

Szyja jest długa, lekko zagięta. Ma bardzo charakterystyczny duże grzebień. Dzwonki są duże i cienkie, koloru jaskrawoczerwonego. Bardzo ładne zausznice są duże, koloru białego. Policzki sfałdowane, nisko opadające, gładkie. Oczy ciemnobrązowe.

Od początku hodowana jako kura ozdobna ale jest także dosyć dobrą nioską.

Masa koguta: 3-3,6 kg

Masa kury: 2,5-3 kg

Masa jaja: 55 g Skorupka koloru białego.

Wygląd zewnętrzny:
Ogon: Ogon koguta jest dość duży, obficie upierzony, sierpówki są długie, silnie zagięte.
Grzbiet: długi, szeroki
Dziób: długi, silny, ciemny
Skrzydła: skrzydła duże podwinięte
Nogi: Uda są silne, średniej wielkości. Skoki są długie, niebieskawe, ma cztery palce.
Głowa, grzebień: Głowa jest szeroka, osadzona nisko. Grzebień pojedynczy, duży, ma kilka wyraźnych ząbków.
Barwa: Występuje tylko jedna odmiana barwna: czarna z zielonkawym połyskiem.


Niemiecki Lang Shan

Opis: Kura ta została wyselekcjonowana w Niemczech na bazie Lang Shan Croada w połączeniu z rasami Minorca i Plymouth. Pierwsza wzmianka o tej kurze pochodzi z roku 1879.

Jest to kura lżejsza od Lang Shana Croada. Ma wyraźnie wysokie skoki, co nadaje jest bardzo lekki, elegancki wygląd. Pierś szeroka, wydatna. Grzebień mały, pojedynczy, zausznice czerwone, dzwonki małe, czerwone.

Kury tez charakteryzują się bardzo dobrą nieśnością. Pierwotnie była tylko odmiana barwna czarna, następnie wychodowana odmianę białą i niebieską. Występuje też odmiana miniaturowa.

Masa koguta: 3,5 – 4kg

Masa kury: 3kg

Masa jaja: 50-60 g, skorupka ciemna

Wygląd zewnętrzny:
Ogon: ogon u koguta jest dość krótki, gęsty
Grzbiet: krótki, szeroki,
Dziób: średniej wielkości, ciemny
Skrzydła: niezbyt duże, silne, ściśle przylegające do tułowia
Nogi: uda silne, wysokie. Skoki silne, jasne, nagie, długie.
Głowa, grzebień: Głowa mała, grzebień mały czerwony. Dzwonki małe.
Barwa: Pierwotnie występowała tylko odmiana barwna czarna, później wyhodowano także białą i niebieską

Kura YOKOHAMA

Opis rasy: Rasa ta w Europie znana jest od drugiej połowy XIX w. Nazwa jej pochodzi od nazwy japońskiego portu Yokahama skąd przybyła na stary kontynent. Jednak przypuszcza się, że rasa ta pochodzi z China, skąd trafiła do Japonii. Największą popularnością asa ta cieszyła się na przełomie XIX i XX wieku.

Jest to bardzo ładnie, harmonijnie zbudowana kura. Kura ta ma pierś pełna, wydatną, zaokrągloną. Szyja długa, smukła. Oczy koloru czerwonego. Policzki nagie. Dzwonki bardzo słabo rozwinięte. Występuje tez odmiana miniaturowa tej rasy.

Ze względu na bardzo ładną budowę ciała i ciekawe ubarwienie kury te cieszą się dużą popularnością wśród hodowców amatorów. Nie jest to rasa wymagająca w hodowli, należy tylko pamiętać, że jej pierwotnym środowiskiem jest strefa klimatu cieplejszego niż nasz.

Rasa ta od początku była selekcjonowana jako kura ozdobna.

Masa koguta: 2,0 – 2,5 kg

Masa kury: 1,3 – 1,8 kg

Masa jaja: 40 g Skorupka koloru żółtego.

Wygląd zewnętrzny:
Ogon: Ogon u koguta bardzo dobrze rozwinięty, sterówki długie, opadające do ziemi.
Grzbiet: Grzbiet wąski, długi.
Dziób:
Skrzydła: Skrzydła niezbyt długie, przylegające do ciała.
Nogi: Uda wydatne, smukłe. Skoki cienkie, długie, koloru żółtego.
Głowa, grzebień: Głowa średniej wielkości, podłużna. Grzebień orzeszkowy.
Barwa: Najczęściej spotykaną barwą upierzenia jest biało – czerwone, rzadziej tylko białe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz